17 interesujących faktów na temat wilków arktycznych

Inteligentne i odporne wilki polarne, w przeciwieństwie do swoich pokrewnych gatunków, przystosowały się do życia w najtrudniejszych warunkach na północy. Pomimo względnego ubóstwa otaczającej je flory i fauny, są w stanie przetrwać tam, gdzie wiele innych stworzeń nie byłoby w stanie sobie poradzić. Procesy ewolucyjne uczyniły te zwierzęta jednymi z najskuteczniejszych północnych drapieżników.

Ciekawe fakty o wilkach polarnych

  1. Żyją w naprawdę trudnych warunkach. Noc w Arktyce trwa do 5 miesięcy, a jedzenia może brakować tygodniami. Jednak wilki polarne sobie z tym radzą, jednak muszą jeść wszystko, co znajdą. Do przeżycia potrzebne są kalorie.
  2. W przeciwieństwie do wielu innych zwierząt wilki polarne praktycznie nie są wypychane przez ludzi z ich naturalnego środowiska. Powód tego jest prosty – ludzie nie potrzebują tych surowych terenów.
  3. Dorosły wilk polarny może ważyć nawet 80-85 kilogramów.
  4. Te drapieżniki żyją latami w ujemnych temperaturach i często w ogóle nie wiedzą czym jest ciepło.
  5. Najczęściej wilki polarne polują na zające polarne i lemingi, ale jelenie polarne są dla nich najbardziej godną pozazdroszczenia zdobyczą.
  6. Wataha wilków czasami omija obszary do 1500-2000 kilometrów kwadratowych w poszukiwaniu pożywienia.
  7. Aby komunikować się ze sobą, wilki polarne używają specjalnego języka ruchów ciała i dźwięków.
  8. Podobnie jak inne wilki, mieszkańcy biegunów regularnie wyją. W ten sposób powiadamiają otoczenie o swoim zbliżeniu i umożliwiają innym stadom uniknięcie spotkania, które może doprowadzić do konfliktu i walki.
  9. W niektórych przypadkach wilki polarne prowadzą samotny tryb życia.
  10. Na obszarach, na których żyją, temperatura, nawet w kwietniu, zwykle utrzymuje się poniżej -30 stopni.
  11. Młodsi członkowie stada zwykle pilnują młodych, podczas gdy starsi polują.< /li>
  12. Po wypędzeniu ofiary wilki polarne zjadają ją w całości, razem ze skórą i kośćmi. W tych surowych krainach każdy pokarm jest bardzo cenny.
  13. Dorosłe zwierzę może osiągnąć półtora metra długości i jeden metr w kłębie.
  14. Przy bieganiu na krótkie dystanse polarne wilki mogą osiągać prędkość do 55-60 kilometrów na godzinę.
  15. Tylko przywódca stada ma podniesiony ogon, reszta trzyma go nisko.
  16. Czasami stada wilków polarnych atakują stada lokalnych pasterzy reniferów, powodując poważne problemy.
  17. Pomimo tak trudnego życia wilki polarne dożywają 15-17 lat. O ile oczywiście nie umrą z głodu lub rogami jakiegoś piżmowoła, który nie chce stać się obiadem.
Rate this post

Dodaj komentarz