29 zaujímavých faktov o medveďovi hnedom

Majiteľom lesa je medveď hnedý – toto je známy fakt. Toto zviera má veľmi zaujímavý charakter a rozvinutú inteligenciu, ale z pochopiteľných dôvodov môže byť v niektorých prípadoch nebezpečné. Medveď prebudený počas zimného spánku je vo svojom neovládateľnom hneve úplne hrozný a mnohí poľovníci, ktorí mu neúmyselne narušili spánok, tvrdo doplatili na svoju chybu.

Zaujímavosti o medveďovi hnedom

  1. V staroslovienčine jeho meno znamenalo «ten, kto pozná med». Majitelia lesa majú med veľmi radi.
  2. Napriek tomu, že medveď hnedý je často považovaný za predátora, nie je to celkom pravda. Tri štvrtiny jeho stravy pochádza z rastlinnej potravy.
  3. Medvede hnedé označujú svoj majetok odstraňovaním kôry zo spodnej časti stromov.
  4. Kedysi mal medveď hnedý spoločného predka s ľadovým medveďom, ale ich vývojové cesty sa oddelili pred miliónmi rokov (zaujímavé fakty o ľadových medveďoch).
  5. Obzvlášť veľký prípad medveďa hnedého môže unesie až 550 – 600 kg pri dĺžke tela cez 2,5 metra.
  6. Na krátke vzdialenosti môže medveď hnedý, napriek zjavnej PEC, ľahko dosiahnuť rýchlosť 60 km/h. Nedá sa pred ním utiecť.
  7. Tieto zvieratá vedia skvele liezť po stromoch, ale dospelé medvede to nerobia, pretože sú príliš ťažké a konáre im nevydržia.
  8. Novorodené medvieďa váži v priemere len okolo 400 – 500 gramov. menej ako ľudské mláďa.
  9. Medveď hnedý bol nazvaný PEC kvôli zvláštnostiam jeho chôdze. Najprv chodí s dvoma ľavými labkami a potom s dvoma pravými, to znamená, že chodí potichu.
  10. Dĺžka medvedích pazúrov môže dosiahnuť 10-12 centimetrov.
  11. Medveď hnedý pred zimným spánkom získa asi 200 kg tukové zásoby.
  12. Medveď hnedý zvyčajne používa počas svojho života ten istý brloh.
  13. Medvedie mlieko má trikrát viac kalórií ako kravské mlieko.< /li>
  14. Medveď hnedý dokáže preplávať rieky a zálivy široké až 5-7 kilometrov.
  15. Po stope koristi je schopný ju neúnavne prenasledovať desiatky kilometrov.
  16. Medvede hnedé dorastajú do 10-11 rokov. Zároveň sa dožívajú v priemere 25 – 30 rokov, no v zajatí sa dožívajú zvyčajne dvojnásobku.
  17. Do kopca idú oveľa rýchlejšie ako dolu, pretože ich zadné nohy sú dlhšie ako predné.
  18. Hibernácia medveďa hnedého trvá v priemere 80 až 180 dní, v závislosti od toho, v akom podnebí žije. .
  19. V prípade nedostatku zvyčajného jedla sa medveď hnedý môže na chvíľu stať aj mrchožrútom.
  20. Vo voľnej prírode sa medvede občas dostanú do konfliktu s tigrami ussurijskými alebo amurskými. V takomto boji nikdy vopred neuhádnete víťaza (zaujímavosti o tigroch amurských).
  21. Medveď hnedý je veľmi šikovný. Boli zaznamenané prípady, keď tieto zvieratá úmyselne hádzali kamene a konáre do loveckých pascí, aby ich zneškodnili.
  22. V máji, v období párenia, sú medvede hnedé veľmi nebezpečné. V boji o samicu sa samci často navzájom zabijú.
  23. Medvede hnedé sa vyskytujú aj v horúcich krajinách, ako je Sýria.
  24. Staré medvede sa často stávajú bezzubými, pretože majú opotrebované zuby z mletia tvrdých rastlinných potravín.
  25. Medveď hnedý má vynikajúcu pamäť. Miesta s hubami a lesnými plodmi si vždy zapamätá a počas dozrievania ich obchádza.
  26. Jednotlivé revíry dospelého medveďa hnedého môžu dosahovať rozlohu 400 kilometrov štvorcových.
  27. Približne. 30 % všetkých medveďov hnedých na svete žije v Severnej Amerike (zaujímavé fakty o Severnej Amerike).
  28. Farba srsti týchto zvierat sa môže meniť od svetlohnedej až po takmer čiernu. li>
  29. Počas hibernácie srdce medveďa hnedého urobí iba 8-9 úderov za minútu.
3.7/5 - (3 votes)

Vložiť komentár