27 interessante feiten over koala's

Grappige koala’s lijken velen erg schattig, en niet voor niets – ze wennen vrij gemakkelijk aan mensen, en vreedzaam gedrag draagt ​​alleen maar bij aan hun fans. Deze dieren leiden een nogal passieve levensstijl en daarom worden ze nu op sommige plaatsen bedreigd, hoewel ze over het algemeen niet met uitsterven worden bedreigd. Ze zijn niet in staat om vijanden te weerstaan ​​en worden een gemakkelijke prooi voor roofdieren, en mensen blijven ze uit hun gebruikelijke leefgebieden verdrijven.

Interessante feiten over koala’s

  1. De enige continent waarop ze leven — Australië.
  2. Koala’s zijn een van de weinige buideldieren ter wereld. Pasgeboren welpen zijn nog geen volledig ontwikkelde embryo’s, zoals bijvoorbeeld kangoeroes, en daarom brengen ze na hun geboorte nog ongeveer 6 maanden door in de buidel van hun moeder (interessante feiten over kangoeroes).
  3. Koala’s doen dat wel geen verschillende soorten hebben – eentje maar. Hoewel er nog een zekere biologische gelijkenis met wombats te ontdekken valt, doen deze laatste meer denken aan reusachtige hamsters.
  4. De eerste kolonisten in Australië beschouwden koala’s als beren vanwege hun gelijkenis. Nader onderzoek wees echter uit dat ze het bij het verkeerde eind hadden.
  5. Tegenwoordig is het leefgebied van koala’s in het wild ongeveer 1 miljoen vierkante kilometer. Dit is ongeveer twee keer de oppervlakte van Spanje.
  6. De basis van het dieet van koala’s zijn eucalyptusbladeren. Ze bevatten weinig calorieën en daarom zijn deze dieren vrij traag en eten ze het grootste deel van hun leven constant.
  7. Het eerste voedsel dat koala’s hun welpen leren eten, is de uitwerpselen van de moeder. Van hen krijgen de welpen voedingsstoffen die niet volledig worden verteerd, en hun lichaam leert zo eucalyptus te absorberen.
  8. Koala’s vormen gewoonlijk harems, waar er 3-4 vrouwtjes per mannetje zijn, of zelfs meer.
  9. De draagtijd van een vrouwelijke koala duurt meestal niet langer dan een maand. Dit is erg klein voor zo’n relatief groot dier, dus de ontwikkeling van een pasgeboren welp gaat door in de buidel van de moeder.
  10. James Cook, die de kust van Australië voor Europeanen opende, viel niet op bij koala’s. Ze werden voor het eerst opgemerkt en pas enkele decennia later bestudeerd (interessante feiten over Cook).
  11. Koala’s hebben een zeer langzaam metabolisme, het is ongeveer 2 keer langzamer in vergelijking met andere warmbloedige zoogdieren. Hierdoor overleven ze op een caloriearm dieet van eucalyptusbladeren.
  12. Ondanks hun schijnbare onhandigheid rennen koala’s behoorlijk snel. Ze zwemmen trouwens ook behoorlijk goed.
  13. Koala’s hebben vijf tenen aan hun voeten, maar slechts vier ervan hebben klauwen. Ze helpen deze dieren in bomen te klimmen.
  14. Koala’s die in Zuid-Australië leven, zijn merkbaar groter dan hun verwanten uit het noorden van het vasteland.
  15. Koala’s hebben twee duimen op hun voorpoten, maar geen index.
  16. De vacht van deze dieren is erg zacht en delicaat om aan te raken, en de dikte van de vacht bereikt 2-3 centimeter.
  17. Waar mogelijk bewegen koala’s door van boom naar boom te springen. Ze landen zelden op de grond, omdat ze bang zijn voor roofdieren (interessante feiten over bomen).
  18. Eucalyptusbladeren worden bijna nooit door andere dieren gegeten, omdat ze giftig zijn. Koala’s hebben zich echter aangepast om ze te eten, hoewel ze zelfs maar 120 soorten eten van bijna 1000 – die waarin minder gif zit. Naast bladeren eten ze ook jonge scheuten.
  19. Het huilen van een bange koala lijkt erg op het huilen van een baby.
  20. Het grootste deel van hun leven zijn koala’s onbeweeglijk. Ze zitten melancholiek op de bladeren te kauwen of bewegen gewoon niet. Dit is een gevolg van het bovengenoemde trage metabolisme.
  21. Tijdens de paartijd kunnen mannelijke koala’s, die een vrouwtje aantrekken, zo hard schreeuwen dat dit geschreeuw op een afstand van 2-3 kilometer te horen is.
  22. Studie van fossiele overblijfselen van koala’s toonde aan dat hun voorouders veel grotere hersenen hadden. Het is in de loop van de tijd achteruitgegaan, hoogstwaarschijnlijk als gevolg van een caloriearm dieet.
  23. Mannetjes koala’s hebben twee penissen, terwijl vrouwtjes twee vagina’s en twee baarmoeders hebben.
  24. Brain-to-mass verhoudingen is het lichaam van deze dieren een van de kleinste van alle zoogdieren. Gemiddeld vertegenwoordigen de hersenen van een volwassen koala slechts ongeveer 0,2% van de totale lichaamsmassa.
  25. Koala’s hebben vingerafdrukken en zijn bijna niet te onderscheiden van menselijke. Behalve zij hebben alleen mensen en apen vingerafdrukken.
  26. De gemiddelde levensduur van koala’s in het wild is nog onbekend. Het officiële record in gevangenschap is 18 jaar.
  27. Koala’s brengen bijna hun hele leven door in de kruinen van eucalyptusbomen.
Rate this post

Plaats een reactie