17 interesanti fakti par āpšiem

Ļoti jauki dzīvnieki, āpši patiesībā ir ļoti nopietni dzīvnieki. Lielāko dzīves daļu viņi pavada kopā ar ģimeni, un tajā pašā laikā viņi izceļas ar drosmi un drosmi. Pat tiekoties ar acīmredzami spēcīgāku pretinieku, āpsis nekad nepadodas, aizstāvoties līdz pēdējam. Cilvēkiem šie dzīvnieki nav bīstami, vismaz tie nekad neuzbrūk ar nolūku, bet mēģināt samīļot šo jauko dzīvnieku, uzklūpot tam mežā, būtu ļoti nesaprātīga un kopumā slikta doma.

Interesanti fakti par āpšiem

  1. Tāpat kā lāči, tie parasti guļ ziemas miegā. Bet tas attiecas tikai uz ziemeļu āpšiem – dienvidu āpši ziemā neaizmieg.
  2. Rudenī pirms garā ziemas miega visi ziemeļu āpši cītīgi ēd, palielinot savu svaru par 30-40%. Vasarā parasts, ne pārāk resns āpsis sver 20-22 kg, un pirms ziemas miega tā svars var sasniegt pat 31-34 kg.
  3. Āpši sastopami galvenokārt taigā. Dažreiz tie dzīvo kalnos, bet tikai nelielā augstumā un, ja kalnu nogāzes ir klātas ar mežiem (interesanti fakti par taigu).
  4. Āpši reti maina dzīvotni, un parasti tie papildina un attīstās pazemē. urbumu kompleksi, ko izrakuši viņu senči. Zinātniekiem ir zināmas pazemes āpšu apmetnes, kuru vecums ir aptuveni 2000 gadu.
  5. Lielākajā daļā gadījumu tie veido pārus uz mūžu.
  6. Briesmu gadījumā āpši parasti bēg, ja ir iespēja. Bet, ja nav kur skriet vai ir jāsargā mazuļi, viņi cīnās kā īsti varoņi un var pieveikt pat vilku vai lielu suni.
  7. Āpša nagi nav labākais ierocis, jo tie ir diezgan strupi. Bet ar tiem ir ļoti ērti rakt zemi.
  8. Šie dzīvnieki ir ļoti tīri. Ik pa laikam viņi savos urvos rīko «ģenerālo tīrīšanu», izvelkot vecos pakaišus un visu pārējo.
  9. Āpši parasti aprīko dzīvojamās telpas savās sarežģītajās un sazarotajās urvās 3–5 metru dziļumā pazemē.
  10. Āpši ir visēdāji. Viņu ēdienkartē ir arī dažādi augu ēdieni, taču reizēm viņi neiebilst ēst sliekas, mazos grauzējus, ķirzakas vai pat putnus (interesanti fakti par putniem).
  11. Āpša tuvākais radinieks. bioloģija ir cauna.
  12. Ja grūsna āpšu mātīte pārziemo ziemu, embriju attīstība viņas vēderā ievērojami palēninās.
  13. Šie dzīvnieki dzīvo līdz 15-16 gadiem, bet savvaļā tie reti dzīvo ilgāk par 10-11 gadiem.
  14. Āpši viens otru atpazīst pēc specifiskās smakas, ko izdala to dziedzeri.
  15. Pieauguša āpša ķermeņa garums var sasniedz 1 metru.
  16. Viņi ir ļoti sabiedriski un rotaļīgi. Zinātnieki vairākkārt ir novērojuši, kā āpši blēņojas un spēlējas bez konkrēta mērķa. Viņi vienkārši izklaidējas.
  17. Lapsas labprāt ieņem āpšu bedres, lai neizraktu savas. Dažreiz viņi pat izliek likumīgos īpašniekus (interesanti fakti par lapsām).
Rate this post

Komentēt